Blogs

< terug

Help, een huis in de nalatenschap!

Waarop moet u letten bij het erven van een woning? Daar komt veel bij kijken.

Zo vraagt bijvoorbeeld de verkoop van een woning na overlijden speciale aandacht, vooral als de woning de laatste decennia niet up-to-date is gehouden. Bij iedere woning is er dan de afweging: Gaan we nog wat opknappen of bieden we de woning zo aan op de woningmarkt? Misschien overweegt u wel om de woning te verhuren. Hoe werkt dit fiscaal? Of wellicht wil een van de erfgenamen de woning uit de nalatenschap verwerven; hoe kan dit het best?

Voor de inkomstenbelasting, toeslagen en bijvoorbeeld de eigen bijdrage zorg kan het moment van verkopen van groot belang zijn. Meestal is 1 januari de peildatum.

En dan de erfbelasting. Welke waarde moet gehanteerd voor de fiscus en welke waarde voor de berekening van de erfdelen. Door hier zo goed mogelijk mee om te gaan, kan het u zowel bij het eerste als bij het tweede overlijden aanzienlijk belastingvoordeel opleveren.
En is de erfbelasting hoog en zit al het geld in de stenen dan bestaan er mogelijkheden voor uitstel van betaling. Houd wel de belastingrente in de gaten.

Bedenk ook dat als u een woning uit een nalatenschap verkrijgt (dit kan ook de langstlevende partner zijn) waar nog hypotheek op rust u de hypotheeklasten wel moet kunnen dragen. Mogelijk is er een overlijdensverzekering die hier uitkomst kan bieden. Weet u niet zeker of de verkoopopbrengst van het huis plus verzekeringsuitkering voldoende zijn om de hypotheekschuld af te lossen? Dan is  beneficiair aanvaarden eigenlijk altijd het meest verstandig.

Heeft u een huis uit een nalatenschap als legaat verkregen dan is het belangrijk om te weten of dit in- of exclusief de hypotheekschuld en met of zonder inbreng is. Het antwoord kan er wellicht toe leiden dat u het legaat beter niet kunt accepteren.
 
Dit is een greep uit de zaken waar u zoal tegenaan kunt lopen als u een of meer woningen verkrijgt uit een erfenis. Uiteraard speelt er nog veel meer.

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op. U kunt ons bereiken op telefoonnummer 06 -82 65 50 29 of per e-mail info@erfenisdeskundige.nl

De Erfenisdeskundige, Plein 13 1 A, 1521 AP Wormerveer

Maak een Afspraak

Neem vrijblijvend contact op met de erfenisdeskundige als u met vragen zit. Laat alles goed achter!