Blogs

< terug

Beneficiair aanvaarden of verwerpen? De eerste stappen kunt u zelf regelen; bespaar kosten

Een van de belangrijkste vragen bij de afwikkeling van een nalatenschap is: moet ik als erfgenaam wel of niet (beneficiair) aanvaarden? 

Wat weet u van de nalatenschap? Is de nalatenschap positief? Waar bestaat de nalatenschap uit (eigen woning, bedrijf, schulden, lopende rechtszaken)? Vanwege deze onduidelijkheden is voorzichtigheid geboden. Vaak wordt dan voor beneficiair aanvaarden gekozen. Op dat moment kunt u de eerste euro’s besparen door dit zelf te regelen via het formulier dat via www.rechtspraak.nl te verkrijgen is. 

Let op: door beneficiaire aanvaarding moet u de nalatenschap wel afwikkelen volgens de speciale regels van vereffening. Ook kunt u toch te maken krijgen met kosten als er geen geld is in de nalatenschap en u opdracht heeft gegeven aan een professional om u te ondersteunen bij de afwikkeling. Wordt deze procedure niet gevolgd dan verliest u de bescherming van de beneficiaire aanvaarding.

Als u om welke reden ook niets met de nalatenschap te maken wilt hebben, kunt u verwerpen. Hierbij moet rekening worden gehouden met de situatie waarbij door verwerping alsnog minderjarige kinderen erfgenamen kunnen worden. Dan is voor verwerping toestemming nodig van de kantonrechter. 

Zorg dat u eerst de video en informatie van de Rechtbank bekijkt/leest. Heeft u eenmaal een keuze gemaakt dan kunt u dat namelijk niet meer veranderen.

De Erfenisdeskundige kan u ook helpen bij het maken van de juiste keuze.

Maak een Afspraak

Neem vrijblijvend contact op met de erfenisdeskundige als u met vragen zit. Laat alles goed achter!