Blogs

< terug

Schadevrije jaren autoverzekering per 1/1 overdraagbaar na overlijden en echtscheiding

Schadevrije jaren autoverzekering per 1/1 overdraagbaar na overlijden en echtscheiding
Schadevrije jaren kunnen per 1 januari na overlijden worden overgedragen aan de achtergebleven partner en verdeeld worden onder ex-partners na een scheiding. Ook kunnen vanaf dat moment opgebouwde schadevrije jaren uit het buitenland en door leasen worden overgenomen.

Verzekeraars hebben, in goed overleg met de Consumentenbond, aanpassingen doorgevoerd in de schadevrije jaren-regeling. Schadevrije jaren konden alleen op naam van de polishouder worden opgebouwd. Dat leverde in de praktijk soms onwenselijke situaties op. Bijvoorbeeld bij het overlijden van de partner op wiens naam de schadevrije jaren waren opgebouwd. “De overgebleven partner zou in zo’n geval weer op nul moeten beginnen met een forse premiestijging tot gevolg. Verzekeraars hebben zich hard gemaakt om voor dit soort schrijnende gevallen een passende oplossing te bieden,” aldus Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars. 

Mogelijkheden per 1 januari 
Vanaf 2022 kunnen door een overledene opgebouwde schadevrije jaren worden overgedragen aan de achterblijvende partner. Dat kan door het indienen van een verzoek bij de autoverzekeraar. Daarvoor moet je in ieder geval op hetzelfde adres geregistreerd staan en een rijbewijs hebben. 

Bij een echtscheiding of een ontbinding van het geregistreerd partnerschap kunnen schadevrije jaren worden verdeeld. Degene (polishouder) met de schadevrije jaren bepaalt in dat geval wat de verdeelsleutel wordt en moet een afstandsverklaring aanleveren bij de verzekeraar. 

Ook kunnen met ingang van het nieuwe jaar schadevrije jaren van de lease-auto overgenomen worden. Met een leaseverklaring kunnen deze bij de verzekeraar vastgelegd worden. 

Tenslotte kunnen schadevrije jaren uit het buitenland ook vastgelegd worden bij de (nieuwe) Nederlandse verzekeraar. Europese verzekeraars leveren op verzoek een verklaring aan die ingediend kan worden bij de eigen verzekeraar.    

Schadevrije jaren 
Wanneer je autorijdt, bouw je schadevrije jaren op. Dat doe je voor elk jaar dat zonder schades. De hoogte van de premie van je autoverzekering hangt onder andere af van het aantal jaren dat je geen schades hebt. Als je lang zonder schades rijdt, betaal je minder premie dan iemand met schade(s). Schadevrije jaren worden vastgelegd en zijn op te vragen via de centrale registratie van Roy-data. Daarnaast zijn ze ook terug te vinden op de verzekeringspolis en op te vragen bij de autoverzekeraar. 

bron: Verbond van Verzekeraars  d.d. 17 december 2022

Maak een Afspraak

Neem vrijblijvend contact op met de erfenisdeskundige als u met vragen zit. Laat alles goed achter!